Disember 13, 2010

Keluhan Hampa

kerja gua takde la rumit sangat kalau nak di bandingkan dengan kerja Perdana
Menteri Britain, tapi tugas gua sebagai ambasador untuk gua punya company
memang memeningkan kepala gua yang dah sedia pening dengan keadaan laut
yang bergelombang di tengah laut.

macam biasa gua bangun pagi, gosok gigi, mandi laju-laju, solat dan tanpa rambut disikat
gua terus keluar bilik menuju ke ruangan meeting. gua tengok dah ramai
kelibat-kelibat mat saleh original setiba gua di pintu masuk, gua dah perasan
semua mata pandang gua, memang sah gua lambat!. dalam meeting dengan yakin gua
ade mention gua nk buat decoration untuk christmas time malam, gua tak tau ada
cukup ke tidak barang nak buat deco, yang penting gua ada bercakap tentang
tugas gua. dalam keadaan yang mamai cam tu, memang gua hentam apa yang gua rasa
ok, jadi tak jadi tu belakang kira yang penting bos tau gua ada buat kerja.


gua bukak kotak gua tengok ada lampu bulat, belon, topi, lampu kelip-kelip "boleh
buat party liar ni eran" kata gua pada budak nama eran. "boleh boss,
nanti boss order la 'orang' dari labuan amacam?" sambil menepuk bahu gua.
'eh, budak ni da lebih gua main-main dia pulak perli' kata gua dalam hati.
dengan beraksi buat bodoh gua tiup belon besor-besor.


kami berempat tiup belon, banyak dah belon kami tiup dan boleh tahan banyak jugak la
yang meletop habis bersembor air liur atas lantai. kami takda pump belon, belum
beli lagi.
tengah syok gua layan pasang belon tiba-tiba “boss, christmas tree mana?” suara
musa gua dengar. gua dah agak dah memang ada yang tak kena, sebab gua da rasa
lain macam masa gua cakap dalam meeting pagi tadi, nyesal gua buat projek ni. gua
usaha juga cari pokok segitiga tu, tapi memang nasib gua, barang tu memang
takda dalam kapal. dalam kepala gua dah berlegar-legar muka bos gua, banyak
yang menari-nari dalam pala hotak gua, ‘esok bos panggil, kena marah, bos wat
report, gua kena buang kerja, sebelum kena buang gua kena cuci tandas’ keluh
gua dalam ati. dalam keluhan gua ada berbunyi “mana nak cari christmas tree???”


“boss, kat labuan pun ada jual boss”

Disember 12, 2010

Kisah Cinta

Cinta..
Cinta adalah jiwa,
Jiwa adalah nyawa,
nyawa adalah manusia,
manusia adalah cinta,
Tiada cinta, tiadalah kita,
Tiada kita, tiadalah cinta.
(sedikit sebanyak gua sedang cuba berlagak seperti seorang yang pandai berpuitis)
Laman social
FACEBOOK, sudah lumrah kehidupan bagi penduduk di Malaysia. Kisah ini berlaku pada salah satu daripada 5juta online facebookers.


“tttuuurrtt”.. satu private message telah muncul di screen Amad disaat
dia sedang sibuk meng’add’ gadis-gadis comel dilaman sosial facebook. Ternyata
yang menyapanya tadi adalah sahabatnya Zul, “pasti ada rencana yang mau
diutarakan Zul kalau dah tegur menegur di facebook ni” detak Amad dalam hati.
Zullion : “kau ada masa?”
Amadda’great :“memang ada la, kan aku tengah online ni”
Zullion : “moh kita lepak..”
Amadda’great : “alaa..malam skit la, ak tengah buat kerja ni”
Zullion : “ok”
Balas Zul tidak bersemangat, kerana dia tau Amad memang tak kan bagi
jawapan yang memuaskan, pasti ada saja alasan. Bagi Zul, dia sudah biasa dengan
sikap Amad yang begitu dan akhirnya memang tak jadi lah program lepak tadi.
Sedang asyik bersosial degan rakan-rakan di facebook, Amad terlihat satu
gambar kecil, entah mengapa matanya tepaku pada gambar yang sekecil itu, takkan
pula dia telah dipukau melalui internet, belum pernah perkara semacam ni
terjadi. Oleh sifat ingin tau dia membesarkan gambar dengan menekan ‘mouse’
yang digunakan, ternyata sungguh berminat Amad dengan gambar
tadi mungkin benar Amad dah dipukau, terpukau kerana wajah si gadis misteri.

Dengan menekan ‘add friend’, gadis yang dikenali sebagai Cheryl tu pasti
ada kemungkinan akan menambah bilangan friend list Amad di facebook, apa yang
mampu dia lakukan hanya menunggu confirmation dari Cheryl.

Dari hari ke hari Amad menunggu dengan penuh sabar tetapi masih juga
belum menerima apa-apa balasan, mungkin saja Cheryl tak mau menerima Amad sebagai kawan,mungkin juga Cheryl bukan seorang manusia, hanya page yang direka khas untuk memukau manusia seperti Amad, yang suka melihat gadis cantik.??? Tapi
hati Amad dah berubah sejak melihat si gadis misteri bernama Cheryl ini,
hatinya berdebar-debar saat tiap kali dia melihat gambar Cheryl. Sedikit
sebanyak gambar-gambar Cheryl di facebook telah pun Amad jadikan sebagai
wallpaper laptopnya, maklumlah Amad menggunakan Windows 7, wallpaper boleh buat cam slide show jadi Amad isi lah banyak-banyak. Tapi berbaloi ke tindakan
Amad.? Penantian yang belum tentu ni membuatkan Amad lebih bertekad untuk
mengenali Cheryl. Amad sudah seperti jatuh cinta, tapi mana mungkin jatuh cinta
sekadar tengok gambar.?? Tapi apa yang boleh di spesifikkan dengan perasaan
Amad sekarang...

To be continue..




 

Disember 10, 2010

2 minute - Management course

- Sekadar meceriakan hari anda –
sila baca menggunakan 'sleng' Pure English.


A little bird was flying south for the winter
It was so cold the and the bird froze

and fell to the ground into a large feild
While he was lying there, a cow came by
and drop some dung on him.

As the frozen bird lay there in the pile of cow dung,
he began to realize how warm he was.

The dung actually thawing him out.

He lays there all warm and happy
and soon the bird start to sing for joy.

A passing cat jeard the bird singing and
he cam to investigate.

Following the sound, the cat discovered
a bird under the pile of cow dung
and promtly dug him out and ate him.

Moral of the story
1.       Not everyone who shits on you is your enemy
2.       Not everyone who gets you out of shit is your friend
3.       And when ever you’re in deep shit, it’s best to keep your mouth shut.!!


-berakhirlah 2 minit management course anda, harap dapat dijadikan iktibar..selamat beramah-

Disember 09, 2010

Global Sapphire Tender Barges

Star Cruise sebuah syarikat kapal persiaran yang kini gah menegelilingi dunia, sudah tentu syarikat ini punya kapal. Kapal-kapal mereka mempunyai banyak nama, kebanyakannya di ambil dari nama-nama bintang (zodiak). Kapal kepunyaan syarikat orang barat ini boleh memuatkan lebih kurang 3000 penduduk di atas dunia, jika penduduk dunia tu dah tempah tiket yang anggaran harganya mencecah RM1000 untuk naik kapal, tapi ianya bergantung pada destinasi yang hendak dituju.

Pasti kamu tertanya-tanya apa kaitan tajuk "Global Sapphire" dengan star cruise.? adakah "Global Sapphire" itu nama sebuah bintang ataupun Zodiak.? kalau ya, dari mana datangnya zodiak bernama seperti nama pada pelekat makanan dalam tin yang sudah hampir tarikh luputnya. Sudah sahih orang kabor, Global Sapphire adalah bukan nama sebuah bintang, zodiak ataupun makanan dalam tin, ianya adalah nama sebuah kapal penggali minyak yakni tempat gua bekerja sekarang. Keadaan kapal ini tidaklah boleh dikategorikan sebagai kapal 5 bintang seperti star cruise, jika ianya dicat sepenuhnya menggunakan cat berjenama nippon gua rasa standardnya sudah cukup setanding dengan bot-bot fiber dengan kegunaan untuk menangkap ikan dilaut yang kini terapung ditanjung lumpur bezanya cuma  pada saiz "apela ade pada saiz, kalau kapal dah memang buruk" dan Kapal ini juga bukan digunakan untuk menangkap ikan haruan atau ikan 'skila'.  Kini gua berada dalam Global Sapphire, lokasi terkini adalah Wilayah Persekutuan Labuan jika dilihat melalui "google map" ianya seperti plastik sampah bewarna hitam yang dibuang oleh peduduk dunia tanpa sebarang rasa bersalah. "tak rase bersalah ke buang sampah dari kenderaan" itulah moto MPK Kuantan.